Microsoft Ignite ‘22: Mitä jäi käteen?

Kun näihin tapahtumiin lähtee oikeista syistä, avoimin mielin ja tiedonjanoisena niin käteen voi jäädä vaikka mitä. Itselleni jäi päällimmäisenä mieleen nämä kolme teemaa.

AI on jo täällä

Osa meistä saattaa vielä ajatella, että "kohta se tekoäly tulee...", vaikka se on ollut osa elämäämme vahvasti jo vuosia. Kaikissa sovelluksissa tai tuotteissa meille ei ole mainostettu AI:n olemassaoloa. Siellä se on ollut, me vain emme ole tienneet siitä. Ignitessa tuotiin hyvin voimakkaasti esille, miten Microsoft panostaa AI:n hyödyntämiseen omissa palveluissaan. Emme voi enää väittää, etteikö AI olisi ottanut selkeää jalansijaa nykyisessä digitalisoituvassa maailmassa, kun mietimme esimerkiksi trendien huipuille nousseita AI generoituja maalauksia. Iloista oli huomata myös, että 'Responsible AI' ja 'AI for good' ovat nousevia keskustelunaiheita, kun vastuullisesta tekoälystä puhutaan.

 

Työn tuottavuuteen ja hybridityön haasteisiin panostaminen jatkuu

Microsoft 365 alustan sekä erityisesti Teamsin kehityskaari saa lisää jatkoa ja ottaa uusia ulottuvuuksia, joita salaa toivon näkeväni Suomessa melko pian. Uusien palveluiden avulla, kuten Syntex, Places ja viime vuonna julkistettu Loop täydentävät työntekijän kokonaiskokemusta. Onko Microsoftin koko visio 365 tuoteperheen osalta täysin kirkas? Ei ehkä ihan vielä, mutta jos kehityskaari on samaa luokkaa security tuotteiden kanssa niin muutamassa vuodessa tilanne voi olla toinen. Uskoisin, että tämä visio tarvitsee näiden palveluiden adoptointia asiakkaiden toimesta, jolloin syntyy feedback loop tuotekehitykseen.

Tietoturva koskettaa meitä kaikkia

Microsoftin tietoturvan visio on tuottanut viime vuosina hedelmää. Onkin melko ihmeellistä ja hämmästyttävää, että näitä hyviä uudistuksia tulee vielä lisää. Osa suurista muutoksista oli toki julkistettu jo ennen Ignitea tai sitten näkivät General Availability päivänvalon Igniten myötä. Näistä muutamia mainitakseni: Defender Threat Intelligence, Defender External Attack Surface Management (EASM), Authentication Strengths, Defender for DevOps, Microsoft Defender Cloud Security Posture Management (CSPM) ja Microsoft Cloud Security Benchmark (MCSB). Sitä mukaa kun Microsoftin tietoturvan iso kuva on alkanut käydä entistä eheämmäksi, olen itse kokenut, että tietoturva-arkkitehdin ei välttämättä tarvitse enää useinkaan etsiä palikoitaan muualta kuin Microsoftin tuotesäkistä. Palasten väliset integraatiot ja keskitetty pääsynhallinta ovat sitä luokkaa, että sen 'ulkopuolisen' tuotteen tulisi olla reilusti, ”ei vain vähän” parempi tai huomattavasti halvempi, jos nyt tietoturva on kenenkään mielestä oikea paikka tehdä säästöjä.

 

Mitä jäi sitten uupumaan…

Näiden lisäksi tapahtumasta oli havaittavissa, ettei Microsoft ollut selvästi ajatellut näin suurta osanottoa paikan päälle. Osa breakout sessioneista olivat 'Connection Podeissa', jotka olivat väliseinillä jaettuja tiloja suuren avotilan 'The Hubin' laitamilla. Ensimmäisenä päivänä esittäjillä ei ollut käytössään mikrofoneja eikä näin ollen mitään äänentoistoa. Esitys tuli Podin takaseinällä olevalle isolle monitorille (isolla viittaan sen kokoiseen, joita neukkareissa on). Esitysten ollessa suosittuja ei istumapaikkoja riittänyt läheskään kaikille ja taaempaa ei kuullut eikä nähnyt mitään. Sessioniin oli pakko tulla heti, kun saman Podin edellinen sessio oli loppunut, jos halusi päästä kuulo- ja näköyhteys paikoille. Toisena päivänä esittäjille oli kaivettu mikrofonit ja Podin nurkkaan oli ilmestynyt pylväskaiuttimet. Tämä oli osallistujien kannalta ilahduttavaa, sillä edes suurempi määrä yleisöä kuuli esittäjän. Kääntöpuolena tässäkin sellainen havainto, että moni esittäjä otaksuu esityksen aikana molempien käsien olevan vapaina, joten mikrofonia pidellessä, demot täytyi tehdä yhden käden varassa.

 

Toinen suuri miinus liittyi Skilling labeihin. Näihin pystyi rekisteröitymään, vaikka kuinka monta, mutta todellisuudessa tiloissa oli 44 labrakonetta, joten usein kävi niin, että ihmiset jonottivat turhaan labraan vain kuullakseen, etteivät mahdu mukaan. Järjestäjän eduksi täytyy kuitenkin sanoa, että näihin reagoitiin lisäämällä uusia Skilling lab sessioita, joten halukkaat todennäköisesti pääsivät lopulta tekemään, hands-on labeja.

 

Ensi vuoden Ignite pidetään todennäköisesti Floridassa, jos hirmumyrskyt sen sallivat 15.–16. marraskuuta 2023.

 


 

Previous
Previous

Mitä aws re:invent ‘22 tarjosi?

Next
Next

Microsoft Ignite ‘22, day 2