Google next 2021

 
 

Tänä vuonna kolmen suurimman pilvipalvelun, Googlen, Azuren ja AWS:n päätapahtumat sijoittuvat kaikki loppusyksyyn loka-joulukuulle.

Tässä lyhyt yhteenveto ja ajatuksia, näistä ensimmäisen, Google Next -tapahtuman julkaisuista. Tapahtuma järjestettiin verkossa 12.-14.10.2021.

Palveluita reunalle

Merkittävimmäksi julkaisuksi Google itse nostaa Google Distruputed Cloud kokonaisuuden, joka on nippu hallittuja palvelin- ja ohjelmistoratkaisuja. Ratkaisuilla mahdollistetaan samojen palveluiden käyttö pilvessä, omassa konesalissa tai jossain verkon reunalla. Eli oman ymmärrykseni mukaan se on vieläkin tuotteistetumpi Anthos.

Kohderyhmä tälle palvelulle on selkeä, eli isot suuryritykset ja julkishallinto. Disrupted Cloud tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää Googlen edge-lokaatioita yli 140 paikassa, joilla mahdollistetaan mm. latenssi-intesiivisten työkuormien ajaminen ympäri maailmaa. Palvelun avulla voidaan myös hyödyntää kumppanien tarjoamia 5G ja LTE palveluita.

Googlen omat tietoturvajoukot

Toinen julkaistu palvelu Google Cybersecurity Action Team ei ihan joka segmenttiin osu, mutta hyötyä tästä varmasti valuu myös pienten ja keskisuurten yritysten laariin.

Joukkion tarkoituksena on ratkaista hallitusten ja suuryritysten haasteellisia tieturvaan liittyviä kysymyksiä tarjoamalla valmiita arkkitehtuureja ja blueprinttejä, sekä kohdistamalla vaatimustenmukaisuuteen liittyviä tarpeita Googlen kyvykkyyksiin.

Ei tapahtumaa ilman tekoälyä

Contact Center AI insights tarjoaa lisää dataa palvelukeskuksen ohjaamiseen datan avulla. Palvelu auttaa mm. löytämään yleisimpiä aiheita ja niiden trendiä agenttien ja asiakkaiden välisistä puheluista tai chat keskusteluista. Toki opetusta varten tarvitaan vähintään 10000 keskustelua. Jälleen kerran nostona palvelu suuryrityksille. Contract DocAI on viime vuonna julkaistun DocAI kokonaisuuden uusin osa, jonka avulla sopimusten ja tärkeiden asiakirjojen analysointi on nopeampaa ja halvempaa. DocAI palvelua hyödyntäen voit automaattisesti luokitella, purkaa ja rikastaa dokumeteissä olevaa tietoa.

Puhtaampaa pilveä

Google on tunnetusti nostanut esille vastuullisuuteen ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä. Tällä hetkellä Google käyttää uusiutuvaa energiaa kaikilla regioonilla. Nyt tarjolla on myös hyvää dataa CO2 -päästöistä. Tämä aihe on ollut meilläkin paljon esillä koska juuri julkaisemamme Spotter -palvelun yhtenä keskeisenä ominaisuutena on tuoda näkyvyyttä pilvipalveluiden CO2-päästöihin ja verrata niitä perinteisen konesalin vastaaviin lukuihin

Unohtamatta dadaa

Googlen sanoin yhdistäminen oli tämän vuoden teema dataan liittyvissä julkistuksissa.
Vertex AI Workbench, joka on nyt julkisessa esikatselussa, tarjoaa Jupyter-pohjaisen ympäristön, jossa voidaan suorittaa kaikki koneoppimisen tehtävät kokeilusta käyttöönottoon, mallien hallintaan ja monitorointiin. Palvelun avulla voit analysoida myös BigQueryn, Dataprocin, Sparkin ja Lookerin dataa yhdessä käyttöliittymässä. BigQuery Omni alpha ohjelma on myös menossa. Omnin avulla voit analysoida dataa muista pilvistä kuten S3 dataa AWS:stä ja Azuren Blob storagesta hyödyntäen tuttuja BigQueryn ominaisuuksia.

Yhteenvetoa

Omasta mielestäni tänä vuonna ei tullut mitään suurta ja mullistavaa. Moni asia on saanut uusia ominaisuuksia ja parannuksia on tullut moneen paikkaan. Selkeästi isossa roolissa on suuryrityksille tarjottavat palvelut, jotka oli tänä vuonna nostettu isoon rooliin. Toinen tärkeä teema on ollut erilaiset hybridimaailmaan liittyvät palvelut. Määrällisesti erilaisia lisäominaisuuksia ja palveluita näyttäisi kuitenkin tulleen tietoturvaan.

Voit lukea täydellisen listan kaikista julkaisuista löydät täältä

Previous
Previous

Microsoft ignite 2021

Next
Next

DevSecOps: what is it and what should we do?